GIS la nivelul muncipiului Cluj-Napoca. Frustrare.

Am mentionat "Frustrare" in titlu, ca sa stabilim din start domeniul unde se incadreaza continutul prezentului articol. Asumat.

Primaria Cluj-Napoca anunta demararea actiunii de licitatie publica pentru achizitia unui Sistem Informatic Geografic. Pasionati ai domeniului - nu avem decat sa laudam initiativa. Incercam de ani de zile sa explicam administratiilor rolul si mai ales beneficiile gestionarii datelor geospatiale in sisteme adecvate. Clujeni fiind - la Primaria Cluj-Napoca am avut primele incercari de promovare a GIS-ului inca din anii 90. Ca se materializeaza doar acum - apreciem partea plina a paharului: "mai bine mai tarziu decat niciodata!". 

De mai bine de 2 ani incercam sa punem la punct un sistem GIS (modern! - cu Sistem bazat pe Server de Baze de Date, Server Web, WebGIS, Aplicatii Android pentru dispozitive smart - pentru culegerea datelor din teren) care sa sustina informatiile spatiale ale municipiului Cluj-Napoca. A fost (este!) o ambitie personala de clujeni (mandri). Utilitatea, sigur ca era neclara - fie pentru administratie, fie pentru un proiect comercial. 

... Si apare Caietul de Sarcini al Licitatiei (pe partea de GIS, ca exista si niste servicii complementare) - unde, in mare, se solicita exact ceea ce detinem noi. Spunem "in mare" - pentru ca exista suficiente cerinte care sa excluda sistemul nostru - nu insa si functionalitatea vizata! De aici frustrarea pomenita inca din titlu. 

Cel mai probabil n-o sa participam la Licitatie, nu vom contesta cerintele din Caietul de Sarcini (desi sunt unele de-a dreptul hilare - si ingradesc total nejustificat participarea multor posibili ofertanti de buna credinta), nu vrem sa reprosam neaparat ceva administratiei clujene (ba chiar daca recititi cu rabdare primele enunturi ale prezentului articol - o laudam). Defulam doar niste frustrari. 

Si pentru ca prezentul Blog e despre GIS, nu despre frustrari, punem aici, in premiera, nu foarte cizelat (mai OK de utilizat pe Desktop PC / mai inghesuit pe ecrane mici - smartphone) - un prim WebGIS al municipiului Cluj-Napoca creat de SC EGH SRL Cluj-Napoca. Permite in principiu - localizarea dupa adrese si accesarea de informatii din Planul de Urbanism General (apelati meniul de straturi de informatii din partea dreapta-sus). Mult mai multe functionalitati vor fi adaugate in curand - va vom anunta despre ele aici.

WebGIS Cluj-Napoca

Comments powered by CComment