Creare si Administrare Sisteme Informatice Geografice

Tot mai larga raspindire a GIS, cit si faptul ca tot mai multi potentiali utilizatori devin constienti de avantajele pe care le-ar obtine prin adoptarea acestei tehnologii, a determinat o crestere a numarului de dezvoltatori de GIS

Firma EGH se remarca in peisajul firmelor de gen in primul rind prin experienta, fiind implicata in aceasta activitate de peste 20 ani. Faptul ca a dezvoltat o platforma GIS proprie (CADMOS) si intentia de a o mentine la cerintele actuale in domeniu, tot mai diverse si mai complexe, demonstreaza faptul ca personalul firmei a fost constant, intr-o continua specializare.

Beneficiarii, atit cei din strainatate cit si cei din Romania, au apreciat intotdeauna seriozitatea cu care executantul a dus la bun sfirsit fiecare proiect in care a fost implicat, nepunindu-se niciodata problema in a se face rabat de la calitatea produsului final.Sistemele Informatice Geografice sunt dupa cum se poate intui, sisteme de gestiune a informatiei localizate geografic. Oriunde exista informatie distribuita spatial - aceasta poate fi mai judicios administrata cu ajutorul unui GIS.

Informatia gestionata este de obicei in forma vectoriala - pentru a permite sistemului sa efectueze prelucrari matematice asupra respectivelor obiecte (de exemplu sa masoare lungimi, suprafete; sa suporte functii geometrice - repozitionarea, deformarea). Aceste informatii primare (vectori) includ in principiu informatie spatiala - un poligon reprezentand de exemplu o cladire este bine definit in spatiu prin coordonatele colturilor sale, intr-un sistem de proiectie universal acceptat. Altfel spus sistemul stie pozitia respectivei cladiri pe globul pamantesc. Ba chiar prin calcul geometric, poate afisa rapid suprafata respectivei cladiri.

Noutatea suprema adusa de GIS  fata de alte sisteme de gestiune a informatiei vectoriale (cum e CAD-ul spre exemplu) a fost legatura biunivoca dintre elemetul grafic si inregistrarea corespondenta dintr-o baza de date integrata in sistem. Astfel cladirii mai sus mentionate i se pot atasa si o serie de informatii descriptive (precum adresa, proprietarul, anul constructiei, etc.).

GIS-ul confera intreaga putere de gestiune a informatiei oferite de bazele de date si in plus prin geolocarea informatiei, rapoartele seci, tabelare sau tip text se transforma in rapoarte cu un impact vizual deosebit - harti tematice. Ca sa continuam exemplul mentionat anterior, avand o baza de date a cladirilor dintr-o localitate, o putem interoga in vederea obtinerii unei liste de cladiri construite inainte de anul 1940. Insa o harta cu respectivele obiective evidentiate, va fi mult mai apreciata decat simpla lista rezultata in urma interogarii. 

Ganditi-va la o problema si mai complexa, evidentierea unui set de cladiri construite din chirpici, aflate in zona inundabila a unui rau. Rezolvarea problemei doar prin studierea hartilor si a listelor de evidenta a cladirilor necesita probabil ore intregi de lucru, pe cand daca informatiile sunt in cadrul unui GIS, e nevoie doar de o interogare bine definita iar rezultatul acesteia va fi evidentiat in milisecunde pe ecranul utilizatorului.

Prin faptul ca permite analize asupra bazelor de date, dar si analize spatiale - Sistemul Informatic Geografic a avut un succes rapid in cele mai variate domenii de activitate (in care bineinteles exista informatie distribuita spatial). Asftel s-au dezvoltat GIS-uri pentru Administratie Locala, Administratie Zonala, Urbanism, Cadastru, Retele de Utilitati, Turism, Armata, Ecologie, Biodiversitate, etc.

SC EGH SRL a proiectat si dezvoltat in peste 20 de ani de activitate Sisteme Informatice Geografice din cele mai diverse - o lista succinta de beneficiari ale acestora putand fi accesata aici.