In cazul dezvoltarii aplicatiilor de tip GIS, firmele furnizoare de software sunt direct implicate in procesul implementarii la beneficiar. Asistenta porneste de la analiza sistemelor existente, a necesitatilor de dezvoltare a platformelor hardware si software ale clientului. O aplicatie de tip GIS este un unicat. Colaborarea cu beneficiarul este pe termen lung. 


 Pornind de la cele doua grupe de informatii despre obiectele care vor face parte dintr-un GIS, respectiv datele spatiale geografice si datele descriptive alfnumerice, pentru implementarea unui GIS se vor urmari urmatorii pasi (exemplicare pe un GIS pentru retele de utilitati):


1. Crearea hartii de baza


Fiind direct legate de amplasarea geografica a elementelor, orice aplicatie tematica de tip GIS porneste de la planul topografic de baza. Acesta este constituit dintr-un ansamblu de obiecte dintr-o harta fizica impreuna cu datele primare descriptive asociate. Obiectele, chiar daca nu prezinta interes direct pentru detinatorul Sistemului GIS - sunt necesare pentru orientare, pozitionare in spatiul geografic. In cazul prezentat harta de baza contine cladiri, limite de strazi, adrese, limite de proprietate. 

 


 


2. Suprapunerea elementelor de interes peste harta topo

 Se suprapun peste planul de baza elementele de interes (exemplu: conductele de apa ale unei retele urbane de distributie). Elementele se vor amplasa pe straturi functionale distincte, cu facilitati de vizualizare, selectare si editare individuale.

 




 


3. Atasarea datelor descriptive

Se ataseaza date descriptive elementelor de interes reprezentate grafic pe harta.

 


 


 


  


4. Operare sistem. Interogarea bazelor de date. Harti tematice

Specificitatea Sistemelor Informatice Geografice este data de corespondenta biunivoca dintre fiecare element grafic si baza de date alfanumerica asociata. Acest lucru permite identificarea unui obiect fie prin recunoasterea reprezentarii lui grafice in harta fie prin alegerea caracteristicilor sale in baza de date tabelara.

Interogarea bazelor de date este un instrument comod de analiza, fiind posibila generarea de rapoarte tabelare sau rapoarte grafice, dar in plus in cazul sistemelor GIS, corespondenta element grafic - atribute in baza de date poate fi valorificata prin elaborarea de harti tematice (imaginea expliciteaza o harta tematica a conductelor de apa cu diametrul de 100 de cm).

Suplimentar, prin combinarea posibilitatilor conferite de bazele de date si grafica vectoriala, se pot realiza interogari complexe, de tip spatial (exemple: selectarea conductelor avand un anume material de constructie dintr-un cartier anume al orasului; selectarea conductelor cu an PIF mai vechi decat 1950, aflate la mai putin de 1m de cladiri, etc. )

Prin apasarea butonului "Accept" va exprimati acordul utilizarii cookie-urilor in scopuri analitice sau publicitare.