In contextul noii impartiri teritoriale a Romaniei, incercam sa analizam cum arata pozitia viitorului Centru Regional fata de administratiile locale subordonate. Sigur ca datele sunt incerte inca sub aspectul definirii exacte a teritoriului sau a Centrului Regional, insa conform discutiilor preliminare Regiunea Nord-Vest va cuprinde actualele judete Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Salaj si Satu Mare iar "capitala" va fi Cluj-Napoca.

Deplasarile 'la centru" vor fi inevitabile. Chiar daca exista 3 aeroporturi in viitoarea Regiune Nord-Vest (Oradea, Cluj-Napoca si Satu Mare) - zboruri directe nu exista, doar cu escala la Bucuresti 😢. Prin urmare principala cale de acces spre "capitala" e oferita de infrastructura rutiera. 

 Reteaua de drumuri in Regiunea Nord Vest

O simpla analiza a distantelor de la Administratiile Locale pana la Cluj-Napoca nu ar da rezultate concludente, intrucat structura rutiera este diversa (mult mai usor e parcursa o distanta pe Autostrada decat pe drumuri comunale). Prin urmare am considerat ca mai relevant ar fi de analizat timpul de parcurgere a distantei.  

Am realizat o retea de rutare care ia in considerare tipul de drum, limitele de viteza pe sectoare de drum, si am am calculat timpul mediu de parcurgere a distantei de la fiecare administratie locala (comuna) din Regiunea Nord Vest pana la Cluj-Napoca. Rezultatele sunt afisate mai jos sub forma unei harti semi-interactive (cand cursorul se afla deasupra unei unitati administrative - se afiseaza necesarul de timp corespunzator parcurgerii rutei pana la Centrul Regional).

Rezultatul analizei intr-o alta forma: in urma unei operatii de interpolare am obtinut dispunerea izocronelor in jurul municipiului Cluj-Napoca (izocrona = linie ce uneste punctele egal departate in timp fata de un punct anume). Harta de mai jos are de asemeni proprietati semi-interactive - puteti identifica valorile care corespund fiecarei izocrone in parte.

Daca dorim sa luam in calcul si variabila populatie - atunci obtinem urmatorul rezultat (de retinut - populatia totala a Regiunii de Nord Vest conform rezultatelor preliminare ale recensamantului 2012 este de 2 495 247 locuitori):

populatia functie de distanta

 

Pentru analiza am utilizat:
- software: PostGIS, pgRouting;
- date geospatiale: reteaua de nationala de drumuri (baza de date EGH),  unitatile administrative (ANCPI)
- date INS privind populatia pe comune (rezultate preliminare Recesamant 2012)

Comments powered by CComment

Prin apasarea butonului "Accept" va exprimati acordul utilizarii cookie-urilor in scopuri analitice sau publicitare.