Pentru ca unul din subiectele principale ale precedentului articol il constituia Infrastructura Rutiera, ne-am gandit sa analizam schimbarile pe care le-ar aduce finalizarea Autostrazii Transilvania asupra timpului de parcurgere a distantei catre Centrul Regional - Cluj-Napoca.

Pentru aceasta am introdus in reteaua rutiera traseul autostrazii A3 asa cum figureaza pe pagina oficiala a proiectului. Noduri rutiere: in judetul Cluj - la Nadaselu (comuna Garbau); in judetul Salaj: la Sutoru (comuna Zimbor); la Zalau si la Nusfalau; in judetul Bihor: la Tauteu (in apropiere de Marghita), Salard si Biharia (~10 km Nord de Oradea).

Harta tematica, cu rezultatele calculului timpului necesar de parcurgere a distantei catre Cluj-Napoca pentru fiecare unitate administrativa a Regiunii Nord-Vest este afisata mai jos; se poate compara diferenta dintre timpii actuali si cei calculati considerand autostrada A3 finalizata, plimband cursorului mouse-ului deasupra unitatilor administrative.

Interesant este faptul ca desi Judetul Satu Mare nu se afla pe traseul Autostrazii, este unul dintre principalii beneficiari (din punctul de vedere analizat). In medie absoluta pe judet - timpul pentru bihoreni este cu 25 de minute mai scurt, pentru satmareni cu 20 de minute, iar pentru salajeni cu 18 minute. 

In harta de mai jos se poate urmari cum se modifica izocronele din jurul municipiului Cluj-Napoca odata cu darea in folosinta a Autostrazii Transilvania. Izocronele actuale sunt reprezentate in culori mai putin intense. 

Nu mai respectam reteta din articolul precedent (atunci ofeream si o distributie a populatiei Regiunii Nord-Vest in functie de timpul de parcurgere a rutei catre Centrul Regional). E greu de apreciat ritmul de descrestere al populatiei, dar cel mai greu e de anticipat cand va fi finalizata Autostrada A3. Termenul initial de dare in uz abia a fost depasit cu un an de zile - deci in conformitate cu perceptia unanima mai avem de asteptat mult si bine 😢.

 

 

 Pentru analiza s-a folosit:

- software: PostGIS, pgRouting;

- date geospatiale: reteaua de nationala de drumuri (baza de date EGH) + harta Autostrazii Transilvania de pe site-ul oficial ; unitatile administrative (ANCPI)

Comments powered by CComment

Prin apasarea butonului "Accept" va exprimati acordul utilizarii cookie-urilor in scopuri analitice sau publicitare.